image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Meest recente berichten
X
Search
10-tips-om-je-huid-te-reinigen

Acties en tips

10 tips om je huid te reinigen

Het reinigen van je gezicht lijkt het gemakkelijkste onderdeel van je beauty routines. Maar waarom doen heel veel mensen dit dan toch fout? ‘s Ochtends en ‘s avonds je gezicht wassen is een heel goed begin, maar zorg ervoor dat je dit op een goede manier doet.

Door verkeerde gewoonten kun je last krijgen van bijvoorbeeld een droge, geïrriteerde, vette of onrustige huid. Voorkom zulke ergernissen door je huid op de juiste manier te reinigen en het regelmatig te laten behandelen.

Waarom je je gezicht moet reinigen?

De huid op ons gezicht komt iedere dag in aanraking met vuil. Vaak begint dit al in de ochtend met het laagje make-up dat we op ons gezicht aanbrengen. En als we buiten zijn dan wordt onze huid blootgesteld aan stof, uitlaatgassen, zonlicht, wind (bijv. in de winter), en allerlei stoffen in de lucht.

Naast het vuil van buiten wordt er van binnenuit ook vuil aangevoerd. Dode huidcellen, zweet, slecht eten en talg worden via de huid naar buiten gepusht. Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam, maar het heeft natuurlijk invloed op onze huid. Hierdoor kan onze huid minder goed ademen.

Een vuile huid neemt bruikbare stoffen uit dagcrèmes en andere huidverzorgingsmiddelen minder goed op, en daarom is dagelijkse gezichtsreiniging essentieel.

Hoe moet je je huid NIET reinigen?

Wij mensen houden van gemak. Je huid reinigen met reinigingsdoekjes lijkt dan eenvoudig en simpel, deze doekjes zitten vol parfum en conserveringsmiddelen die slecht zijn voor je huid. Dermatologen waarschuwen voor dit soort doekjes, omdat gebruik van dit soort doekjes kan leiden tot allergieën voor deze stoffen, maar er kunnen ook eczeemklachten en andere huidproblemen ontstaan.

En wist je dat alles wat je op je huid smeert voor 60% in je bloedbaan komt? Dus gebruik geen producten die gifstoffen of andere schadelijke ingrediënten bevatten. Zorg ervoor dat je natuurlijk reinigt en smeert.

Verder is wassen met heet water en zeep, of andere ‘agressieve’ reinigingsmiddelen, ook niet verstandig. Het wassen met heet water is niet goed voor je huid, omdat heet water de natuurlijke huidvetten oplost, en je huid dus zal uitdrogen.

 

Hoe moet je je huid WEL reinigen?

Wat ik altijd heb geleerd en wat dermatologen ook aanraden is om je gezicht met een mild product te reinigen. Gebruik reinigingsmelk- of -lotion voor de gevoelige huid. Producten waar dus geen ‘agressieve’ stoffen inzitten.

10-tips-om-je-huid-te-reinigen-3

10 Tips voor het reinigen van je huid

1. Reinig/was je huid 2x per dag

Was je gezicht 2x per dag. In de ochtend, want ’s nachts produceert je huid afvalstoffen. En ’s avonds, voordat je naar bed gaat, want je gezichtshuid wordt de gehele dag blootgesteld aan vuil en stof.

Wanneer je je gezicht vaker wast, kan je huid gaan irriteren, wat leidt tot een overproductie van talg. Wanneer je overdag niet veel zweet en geen make-up of zonnebrandmiddel hebt aangebracht, kun je het gebruik van een gezichtsreiniger ‘s avonds overslaan. Dan is je gezicht met wat lauw water wassen voldoende.

2. Gebruik lauwwarm water

Was je gezicht met lauwwarm water. Het is een mythe dat warm water je poriën opent en koud water de poriën sluit. Poriën hebben geen spieren en kunnen dus niet openen of sluiten. Over het algemeen vinden we warm water prettig aanvoelen in ons gezicht, maar warm water lost dus de natuurlijke en beschermende oliën in onze huid op. Het gevolg: een uitdrogende huid, en de overproductie van talg. Lauw water is zacht en is zeer effectief voor de reiniging van je huid.

3. Afspoelen

Na het inzepen/reinigen is het van groot belang dat je je gezicht goed afspoelt. Doe je dit niet, dan kunnen de poriën verstopt raken en droogt je huid (weer) uit. Spoel je gezicht na het reinigen/wassen dus goed af met water, ook wanneer je ‘s ochtends haast hebt, of ‘s avonds, wanneer je doodmoe bent en het liefst direct naar bed gaat.

4. Afdrogen

Bij het afdrogen van je huid is het van belang dat je niet wrijft. Je moet je gezicht deppen met een handdoek. Soms is het fijn om je gezicht even stevig af te drogen, maar het gevaar is dat je hiermee de elasticiteit van je gezicht kapot trekt. Gebruik ook een schone zachte handdoek om je gezicht af te drogen en voorkom het gebruik van een vieze handdoek.

Voorkom dus afdrogen met een handdoek die voor algemeen gebruik wordt gebruikt. Gebruik een schone, zachte handdoek om je gezicht van overtollig water te ontdoen.

10-tips-om-je-huid-te-reinigen-2

5. Kies het juiste reinigingsproduct voor jouw huid

Een goede reiniger verwijdert al het vuil en de make-up van je gezicht, hiermee worden natuurlijke oliën en gezonde cellen gespaard, en je huid wordt toch goed gereinigd. De juiste facewash is dus niet te mild (dus dat je niet twee keer moet wassen om je huid grondig te kunnen reinigen), maar ook niet te heftig (zodat je huid na het droogdeppen rood en geïrriteerd is, en je huid begint te trekken). Er zijn verschillende soorten huidproducten.

6. Gebruik van reinigingsmelk of cleansing gel

Reinig je gezicht en hals dagelijks met een natuurlijke reinigingsmelk/-gel die is afgestemd op jouw huidtype. Hiermee verwijder je vuil, zweet, overtollig talg en make-up. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn wanneer je het reinigingsproduct op je gezicht aanbrengt, en zoals eerder besproken, gebruik lauwwarm water.

Je kunt een lauwwarme washand of gastendoekje gebruiken om het reinigingsproduct van je huid te wassen. Dep je huid, tot slot, droog met een tissue, of een schone, zachte handdoek.

7. Gebruik een gezichtslotion/-tonic

Na het gebruik van reinigingsmelk/-gel, is het gebruik van een gezichtslotion/-tonic van groot belang. Deze producten bevatten waardevolle voedingsstoffen voor de huid, en herstellen de zuurgraad (pH-waarde) van je huid. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat de werkstoffen in je gezichtsverzorging beter hun werk kunnen doen.

8. Gebruik een gezichtscrème/serum

Een gezichtsserum (er bestaan namelijk ook serums voor het haar) is meestal een dunne, sterk geconcentreerde lichte emulsie die je goed kan gebruiken naast jouw bestaande dag- en nachtverzorging. Een serum kan verschillende problemen aanpakken. Over het algemeen richt een serum zich op één aspect, een hydraterend serum richt zich op het herstel van het vochtgehalte in de huid.

Een kalmerend serum zal de huid tot rust proberen te brengen en een liftend serum zal de huid steviger maken. De meeste serums zorgen over het algemeen voor een verbeterde huidconditie, in principe heb je dus genoeg aan één soort serum

Breng na het gebruik van de lotion/tonic (wanneer je huid dus nog vochtig is), meteen je serum en/of crème aan, zodat de werkende stoffen optimaal door je huid kunnen worden opgenomen.

9. Scrubben

Scrubben is een belangrijk onderdeel van je gezichtsreiniging. Het zorgt ervoor dat de oude huidlaag sneller verdwijnt en de huid dieper wordt gereinigd. Hierdoor maak je je poriën goed schoon. Onzuiverheden worden verminderd en je huid gaat stralen.

Houd je bij het scrubben wel aan een aantal simpele regels:

 • Scrub alleen als het nodig is, en zeker niet vaker dan één-, hooguit twee keer per week.
 • Gebruik een product dat niet al te grof is. Een zout- of suiker scrub is prima voor de huid van je lijf. Je gezichtshuid is echter een stuk dunner en gevoeliger. Neem daarom altijd een product dat hier speciaal op is afgestemd.
 • Tip: gebruik een reinigingsborstel in plaats van een scrubcrème. Dat werkt zeker zo goed en is een stuk minder agressief. Het voordeel van het gebruik van reinigingsborstels is dat je ze gewoon onder de douche, of in bad, kunt gebruiken.
 • Scrub alleen die delen van je gezicht die het nodig hebben. Over het algemeen zijn dat je voorhoofd, handen, benen, rug, borst, neus en kin,. Laat de rest van je gezicht met rust en vermijd altijd de tere huid rond je ogen.
 • Spoel de huid na het reinigen altijd af met lauw water.
 • Verwen je gezichtshuid na afloop met een verkoelende lotion en een voedende crème.

10. Oogmake-up verwijderen

De huid rondom je ogen is heel teer, en veel dunner dan je gezichtshuid, deze huid heeft daarom wat extra aandacht nodig. Verwijder daarom iedere dag, voor het slapen, je oogmake-up. Gebruik hiervoor een natuurlijke oogmake-up remover.

Bonus tip: ga elke 6 weken naar de schoonheidsspecialist

Nee, dit bedoel ik niet om mezelf te promoten maar het is echt belangrijk dat je regelmatig naar de schoonheidsspecialiste gaat. Naast dat je het verdient om verwend te worden, reinigt ze je huid optimaal met professionele producten. Kies daarvoor een gezichtsbehandeling die bij je past en je huid goed reinigt. Naast dat je ontspant is het een goede oppepper voor je huid.

Laat je huid iedere 6-8 weken optimaal reinigen en verzorgen.

Heb je vragen over je huidverzorging, reiniging of producten? Stuur me een berichtje of kom eens langs in de salon.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je nog een aanvulling hebben dan kun je hieronder een reactie achterlaten.

Deze bronnen heb ik o.a. gebruikt:

 

1 Comment

 • mevr.c. van baarle

  Ik ben 78 jaar en heb gelukkig nog weinig rimpeltjes………mijn vraag is : waarom heb ik op elke wang zo.n vijf tot tien hele kleine pukkeltjes ?
  Aan de linkerkant altijd meer dan rechts ?
  En waarom ontstaan er als je ouder wordt meer haartjes op je kin en boven lip (ik zie vaak ouderen die er niets aan doen ) ik gebruik een pincet, steeds weer komen ze terug.
  Misschien zijn daar toch oplossingen voor ?

  Alvast hartelijk dank ……..

  28 april 2019 at 02:28

Laat een reactie achter