image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Meest recente berichten
X
Search
8-tips-om-je-huid-te-beschermen-in-de-winter

Acties en tips

8 tips om je huid te beschermen in de winter

De verschillende seizoenen in het jaar hebben invloed op je huid. En per seizoen moet je je huid anders beschermen en verzorgen. In dit artikel geef ik je 8 tips hoe je je huid kan verzorgen in de winter.

De huid bestaat uit een hoornlaag, maar ook uit andere vetten, die ervoor zorgen dat je huid niet uitdroogt. Je huid maakt van zichzelf een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf aan. In de winter zijn er minder schadelijke invloeden op de huid, dan in de zomer, omdat er een kleinere kans is op beschadiging door UV-straling. Alleen, de huid kan in de winter ook schade oplopen door temperatuurschommelingen, wind, regen, sneeuw en droge lucht.

Daarom moet je je huid zelf goed verzorgen en mijn behandelingen zullen in de winter hier ook op afgestemd zijn.

Dit zijn de grootste invloeden in de winter

De grootste invloeden van de winter op onze huid zijn de krachtige winterzon, en de grote temperatuurverschillen, binnen en buiten. De winterzon kan krachtig zijn en je huid kan, zonder dat je het in de gaten hebt (omdat het niet warm/heet is) worden blootgesteld aan UV-straling. Vooral in de sneeuw is dit een groot gevaar. Het zonlicht weerkaatst in de sneeuw en is enorm krachtig.

Een andere factor zijn de grote temperatuurverschillen. Als het buiten heel erg koud is, wordt de blote huid blootgesteld aan deze ijzige kou. Als je vervolgens naar binnen gaat, wordt de huid blootgesteld aan de warmte van de verwarming. De grote temperatuurschommelingen kunnen invloed hebben op de huid. De huid kan droog gaan aanvoelen en jeuken.

1. Bescherm de gevoelige huid extra

Het klinkt misschien logisch maar het is van belang om je bewust te zijn van de invloeden van buitenaf op je huid en dit hangt mede af van het type huid. Vooral mensen met een gevoelige huid (de term spreekt voor zichzelf), een huid die vaak ook couperose vertoont, heeft extra bescherming nodig. Ook de vrouwelijke huid is, over het algemeen, wat gevoeliger die dan van de man. Ieder huidtype heeft specifieke behoeftes aan crèmes (bijv. die van Nouvital) en lotions die de vochtbalans op peil houden.

2. Houd je huid goed schoon

De gezichtshuid heeft extra bescherming nodig omdat de huid in het gezicht dunner is. Door blootstelling aan koude lucht wordt je huid gevoeliger. Hierdoor kunnen je wangen rood kleuren en kan je huid droger aanvoelen dan gewoonlijk. Dit komt omdat de huid te weinig wordt gevoed en de bloedvaten zich verwijden.

Als je ’s winters vaak in ruimtes komt met centrale verwarming, kan de huid droog aanvoelen en deze kan gaan jeuken. Bij extreme kou kan je huid soms zelfs zeer gevoelig worden, dat zelfs contact met crèmes of andere cosmetische producten irriteren. Ook kan je huid op sommige punten, vooral rond de lippen en in de U-zone, zichtbaar gaan schilferen.

 

Om je huid in de winter in een goede conditie te houden, is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Reinig je huid ‘s ochtends en ‘s avonds met, bij voorkeur, een milde reinigingsmelk. Dermatologen raden aan om de reinigingsmelk goed in de huid te masseren en deze vervolgens met een vochtig warm doekje te verwijderen.

Om je huid te beschermen, kun je je huid insmeren met een vochtinbrengende/voedende crèmes. Zij vormen een barrière tegen de kou en de gevolgen van temperatuurverschillen worden verminderd. Nog beter is, het gebruik van vochtinbrengende crème inclusief een bescherming tegen UV-straling (een crème met hoge SPF) van de zon. Een ander middel om je huid wat vettig te maken, is het gebruik van vaseline.

3. Verzorg winterhanden en wintervoeten

Als de temperaturen zakken, bij extreme kou, kunt je last krijgen van winterhanden of wintertenen (behoorlijk pijnlijk). Vooral kinderen en ouderen hebben hier vaak last van. De oppervlakkige bloedvaatjes kunnen hun werk. door de kou, niet meer goed uitvoeren, waardoor de bloedvaatjes in de ledematen zich verwijden en samentrekken, vanwege temperatuur wisselingen.

Hierdoor ontstaat een tekort aan bloedtoevoer waardoor er wonden, rode en jeukende plekken, en zelfs blaren aan handen en voeten kunnen ontstaan. Vooral je vingers, tenen, oorschelpen en neus zijn hier erg gevoelig voor. Dit kun je voorkomen door je handen en voeten vochtig te houden, door ze in te smeren met een crème of zalf.

Zorg voor een goede bloedsomloop, draag warme, goed isolerende (en niet al te strakke) sokken en handschoenen. Probeer temperatuur wisselingen te voorkomen. Zorg voor voldoende beweging.

Mocht je jeuk aan de handen en voeten ondervinden dan kun je de jeuk verzachten door het gebruik van een vochtinbrengende lotion. Bij blaren en wondjes is het advies om je dokter te raadplegen.

4. Bescherm je handen tegen de kou

De winter betekent vaak ook droge handen. De kou droogt de huid uit. Probeer daarom je handen zo min mogelijk aan droge, koude lucht bloot te stellen. Draag handschoenen en gebruik een vette crème. Breng de crème aan voordat je naar buiten gaat, maar ook nadat je handen zijn blootgesteld geweest aan water (na de afwas, het handen wassen en douchen).

8-tips-om-je-huid-te-beschermen-in-de-winter-3

5. Gebruik een lippenbalsem

In de winter hebben we vaker last van droge en schrale lippen. Je lippen reageren namelijk sterk op kou en nattigheid. Onze natuurlijke reactie is bevochtiging met onze tong. Dat is niet slim, want hierdoor droogt de huid van de lippen nog meer uit, waardoor er kloofjes ontstaan en de lippen ruw worden.

Zorg ervoor dat je in de winter altijd een goede lippenbalsem bij de hand hebt. Smeer je lippen geregeld in waardoor deze soepel blijven en snel herstellen van schade door kou en temperatuurverschillen. Goede ingrediënten voor een verzorgende lippenbalsem zijn cacaoboter en vaseline.

6. Gebruik een oogrème

De huid rond je ogen is slechts een halve millimeter dik en zal vaak snel uitdrogen. Er zijn speciale oogcrèmes voor de winter. Deze oogcrèmes trekken snel in en voorkomen het vervagen van de crème door het tranen.

Sommige mensen hebben in de winter soms last van bleekheid, de teint is grauwer. Heb je last van dit kwaaltje? Met een masker kun je je teint een energiestoot geven, en zie je er snel stralend en fris uit. Voor een extra effect kun je het masker in (laten) masseren waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

7. Voorkom bevriezing

Wanneer het erg koud is, en vooral als het ook nog hard waait, is er een risico dat je huid bevriest. Met name ouderen, kinderen en mensen met een verminderde doorbloeding van de huid, lopen een groter risico op bevriezing van de huid.

Bevriezing treedt meestal op aan de blootgestelde delen van ons lichaam, de lichaamsdelen aan het uiteinde van de bloedsomloop. Hierbij kun je denken aan tenen, vingers, oren, neus en wangen. Het aangedane lichaamsdeel wordt bleek, totdat het weer ontdooit is.

8-tips-om-je-huid-te-beschermen-in-de-winter-2

Het kan gevaarlijk zijn, en in sommige gevallen kunnen spieren, slagaders en zenuwen worden aangetast. Opwarming is van groot belang en pas na het opwarmen wordt de schade duidelijk. Als de huid rood en pijnlijk is, zal de huid zich wel weer herstellen.

Als er werkelijk sprake is van bevriezing, is het beste, om een tijd in een bad van 38 graden te gaan zitten en op te warmen.

8. Algemene tips voor lichaamsverzorging in de winter

Bodypeeling: in de winter dragen we vaak warme en daarmee ook dikke kleding, deze kan gaan schuren waardoor uw huid ruw en droog wordt. Om je huid tijdens de winterperiode soepel te houden kun je bijvoorbeeld een bodypeeling in combinatie met een massage voor jezelf regelen.

Voeding: zorg voor verzorging van binnenuit, door het eten van gezonde voeding, het voorkomen van stress en de inname van extra vitaminepillen en voedingssupplementen zorg je voor een gezonde huid.

Water drinken: drink voldoende, in de winter zijn we geneigd om minder te gaan drinken maar het is erg belangrijk dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt om je huid gezond te houden.

Vermijd of verminder vooral in de winter:

  • Roken
  • Centrale verwarming of airconditioning
  • Zonnebanken
  • Langdurig warm douchen

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je nog een aanvulling hebben dan kun je hieronder een reactie achterlaten.

 

Laat een reactie achter